3-daagse training beeldtaal 'Therapie in Beeld'

De 3-daagse training ‘Therapie in Beeld’ voor professionals is een op de praktijk gerichte training waarin je leert werken met de beeldtaal en de  poppetjesmethodiek. Hierbij worden Playmobil en Duplo poppetjes gebruikt. Deze beeldtaal vindt zijn oorsprong in de contextuele therapie en gedachtegoed maar is door te vertalen naar iedere andere vorm van therapie. Deze methodiek is een sterk visuele taal en daardoor een onmisbare aanvulling op het gesproken woord en het lezen van lichaamstaal. Deze beeldtaal spreekt veelal krachtiger dan woorden en is uitermate geschikt voor jou als:

 • hulpverlener
 • coach
 • maatschappelijk werker
 • psycholoog
 • psychotherapeut
 • jeugd- en gezinsprofessionals
 • en anderszins opgeleide professional in bijvoorbeeld het onderwijs of zorg en welzijn.

 

UPDATE CORONA MAATREGELEN:

We trainingen in onze eigen praktijk in Houten. ( Houtcamp 6 ) Bij grote  groepen kunnen we de training verplaatsen naar klooster Nieuw Sion in Diepenveen


De oorsprong van deze beeldtaal met poppetjes

De beeldtaal vindt zijn ontstaan bij Marleen Diekmann-Schoemaker (1949-2007) die in haar werk in oorlogsgebieden, waar zij de taal niet sprak, de duplo van haar kinderen gebruikte om zich verstaanbaar te maken en naar de ander te luisteren. Zij gebruikte een volwassen duplo poppetje en een klein duplo poppetje die samen één persoon verbeelden: de volwassene en het innerlijke kind. Tijdens mijn werk met oncologiepatiënten heb ik deze taal doorontwikkeld en deze uitgebreid met een derde poppetje: het deel van een persoon dat omgaat met de moeilijkheden in het leven, het copingmechanisme of parentificatie.

Hoe de poppetjes ons innerlijk gesprek verbeelden

Hieronder leg ik graag iets meer uit over de drie verschillende poppetjes van het innerlijk gesprek.
 1. Een volwassen deel (verbeeld in een neutraal volwassen poppetje)
 2. Een eigenheid (verbeeld in een klein playmobil poppetje)
 3. Een copingmechanisme/parentificatie (verbeeld in een kwaliteiten poppetje).

Nummer drie, het kwaliteiten poppetje. Het is door jouw eigenheid poppetje uit zijn schatkist gehaald om je ouders te geven of om jezelf te beschermen. Dit copingmechanisme heb je meegenomen in je volwassen leven. Het is vaak het deel wat je maakt of breekt. En waar de ander op valt of op stukloopt.

Deze drie delen in jou praten met elkaar. Wanneer er sprake is van een constructief innerlijk gesprek voert dit drietal dagelijks een gesprek of discussie om vervolgens op passende wijze in dialoog met de ander te gaan. Wanneer jouw volwassene geen structuur in jouw denken aanbrengt wordt dit denken vaak benoemd als ‘malen’.

Contextueel gedachtegoed

Inhoudelijk heb ik vanuit mijn professie deze training volledig gebaseerd op het contextuele gedachtengoed van Ivan Boszormenyi-Nagy (1929-2007). Deze beeldtaal geeft niet alleen zicht op de feiten (Dimensie 1), inzicht in de psyche (Dimensie 2) en de interactie met de ander (Dimensie 3), maar maakt de natuurlijke wetmatigheid van de relationele ethiek (Dimensie 4) zichtbaar voor zowel de cliënt als therapeut.

Wat je moet weten over deze training

Therapie in Beeld’ onderscheidt zich nadrukkelijk van andere werkwijzen, zelfs van andere werkwijzen met poppetjes. Het bestaat uit een intrinsiek ontwikkeld gedachtegoed en mede door het copingmechanisme poppetje, die in andere werkwijzen ontbreekt, laat het zien wat het leven in al zijn complexiteit behelst. Je leert deze beeldtaal aan en maakt hem je eigen omdat hij weerklank vindt in je eigen persoonlijkheid en context. De vertaling naar je professie volgt dan als vanzelf. Je leert vooral met (verbindende) vragen via de poppetjes te spreken en daarop terug te luisteren. Het zijn de vragen die de poppetjes doen leven.

Qua vorm biedt deze training een extra didactische dimensie omdat je werkt met een trainingsacteur (vaste trainingsacteur, Willemijn Goos) en daarbij door mij wordt gecoacht. De groep bestaat uit maximaal 6 personen wat een hoog leergehalte met zich mee brengt.

Programmalijn

 • Dag 1 bestaat uit theorie die je ervaringsgericht krijgt aangeboden.
 • Dag 2 wordt er veel geoefend met de trainingsacteur. Je wordt daarbij door mij gecoacht om jezelf de theorie eigen te maken en de vertaling naar je eigen vakgebied te kunnen maken.
 • Dag 3 oefen je met eigen thema’s en de trainingsacteur is jouw cliënt. Ook dan wordt je daarbij door mij gecoacht om eerder genoemde redenen.
 • na het volgen van deze training heb je de mogelijkheid om je verder te ontwikkelen in het werken met de poppetjes. Zie de 3-daagse training beeldtaal ' nieuwe technieken'

Eerstvolgende trainingsdata, locatie praktijk in Houten 2021 

- donderdag  30 september, vrijdag 1 oktober en donderdag 14 oktober
- maandag 8 november, dinsdag 9 november en  maandag 22 november
- woensdag 1 december, donderdag 2 december en maandag 20 december

Meer informatie

Tijd: 
Dagelijks van 10.00 uur tot 16.30 uur.
Plaats: 
– Locatie Houtcamp 6, Houten.  Bij grote groepen kunnen we de training verplaatsen naar klooster Nieuw Sion in Diepenveen

Groepsgrootte:
Maximaal 7 deelnemers en minimaal 4 deelnemers.
Kosten per persoon:
- inschrijfgeld* € 199,- excl. btw 
- programmageld € 799,- excl. btw
Deze kosten zijn inclusief reader, koffie/thee en luxe lunch

* De inschrijfkosten ontvang je bij een eventuele annulering (vanuit de deelnemer) niet retour.


Accreditatie

De behaalde studie-uren tellen mee in het kader van de bij-en na-scholingsverplichting. Klik hier voor meer informatie over de accreditatie.

Mogelijkheden voor groepen of In-Company

Mocht je geïnteresseerd zijn om als groep een training (eventueel op locatie) te ontvangen, geef dit dan aan in het bericht aan de rechterzijde.

Playmobil poppetjes winkel tips


- In Gorinchem fysieke EN een online winkel www.depoppetjesshop.nl van in en verkoop van tweedehands playmobil
- In Heiloo,  www.2ehandsplaymo.nlinfo@2ehandsplaymo.nl  Mobiel: +31 (0)6 234 33 084. Online Winkel met heel groot en schoon aanbod in tweedehands poppetjes en accessoires. (10% korting voor deelnemers van de training Therapie in Beeld, met gebruik van kortingscode)
- Winkel met veel materialen, schatkistjes en specifieke poppetjes  www.werkenmetpoppetjes.nl
- Node Shop, beeldmateriaal,  https://www.node-shop.nl  (10% korting voor deelnemers van de training Therapie in Beeld, met gebruik van kortingscode)

Ervaringen van cliënten en deelnemers:

 • Met die poppetjes hebben wij samen mezelf uit de knoop gehaald.
 • Wat ben ik in dit uur veel te weten gekomen over mezelf en mijn familie waarvan ik niet wist dat ik het wist…. alleen maar door met die poppetjes bezig te zijn.
 • Het voelt voor mij heel veilig om over alles wat mij raakt via de poppetjes te praten.
 • Ik neem die beelden mee naar huis en dat helpt me denken. Ik vertel het vervolgens thuis aan mijn partner met de Duplo van mijn dochter. We lachen nu zelfs samen om dingen die we eerst niet durfden uit te spreken. Dat komt door die poppetjestaal.
 • Toen Gerrie de eerste keer die poppetjes pakte dacht ik: ‘die is gek …ze denkt toch niet dat ik met Duplo ga zitten spelen!?’ Maar na één keer met de poppetjes gewerkt te hebben, wist ik meer over mezelf dan ik in de 50 jaar van mijn hele bestaan te weten ben gekomen.

 

  Aanmelden